Scheringa Museum voor Realisme / NL

In het Noord-Hollandse dorp Spanbroek (vlakbij Hoorn) werd in februari 1997 het Scheringa Museum voor Realisme (voorheen Frisia Museum) geopend. Het museum ontstond vanuit een particulier initiatief van het echtpaar Dirk en Baukje Scheringa-De Vries.

In haar 12 ½ jarig bestaan heeft het Scheringa Museum een uitgebreide collectie realistische kunst uit de 20e en 21e eeuw verzameld. Aangezien de behuizing in Spanbroek al snel te klein werd, is in januari 2008 de eerste paal geslagen voor een nieuw en groter museum in het nabijgelegen Opmeer. Dit ontwerp van Herman Zeinstra (DOK architecten) zou een optimale behuizing gaan bieden voor de collectie. Op 19 oktober 2009 werd echter de bouw stilgelegd omdat de toekomst van het museum niet langer gewaarborgd was. Inmiddels is duidelijk dat zowel museumorganisatie, curatoren als andere betrokken partijen het belang van het voortbestaan van het museum inzien. De organisatie streeft er dan ook naar het nieuwe gebouw te voltooien en de collectie weer voor publiek toegankelijk te maken. Hiervoor wordt actief gezocht naar partners en instellingen die het museum kunnen ondersteunen. De inspanningen zullen moeten leiden tot het behoud van deze bijzondere collectie en een waardevol museum voor ons land.

Het Scheringa Museum is altijd dé plek geweest waar het publiek kennis kon maken met, kan genieten van en leren over het realisme van de 20e en 21e eeuw. Het trok meer dan 50.000 bezoekers per jaar. Naast aantrekkelijke tentoonstellingen werden er activiteiten en samenwerkingsverbanden georganiseerd waarmee een brede doelgroep werd aangesproken.

In het museum werden naast een wisselende opstelling van de eigen collectie jaarlijks drie tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Een overzicht van alle tentoonstellingen vindt u onder exposities.